Skip to content
Menu

O nama

divider

Ko smo mi Mala priča o...

divider

Bilo je leto šezdeset i pete godine prošloga veka kada je Buda stigao u istočnu Srbiju. Selo Mala Jasikova mu je, pored žene svog života, ponudila i zanimljiv izduvni ventil, vid rekreacije koji će vremenom postati mnogo više od toga. Zavoleo je i voćarstvo.

U to vreme, kada se mnogo manje voća prepuštalo zemlji i pticama, ali i kada se gotovo niko ozbilnije nije bavio proizvodnjom rakije, rešio je da, na starom tastovom, pokretnom kazanu od 150 litara, koji nije imao ni rešetku, a ni mešač, počne, po kraju, uslužno, da peče rakiju. Prvi pokušaji bili su plod neiskustva. Rakija je često umela da zagori, a jednom je prilikom, iz očaja, zahvaljujući tuđem iskustvu, u kazan, prilikom pečenja, stavio i kafeni džak. Ova ideja se, naravno, ispostavila bezuspešnom budući da je rakija poprimila ukus i miris kafe. Nada ga nije grejala, voćnjaci su sve više rađali, a grehota je bila upropastiti zrelu voćku rđavom rakijom.

Dvadeset pet godina negovao je svoje voćnjake. Pored kajsije, kruške i šljive, posadio je i 700 stabala dunje. Onda je 1989. godine odlučio: imaće i sopstvenu proizvodnju rakije. Vođen potrebom za što boljom svašta je pokušavao. Birajući što bolju podlogu za kazan, isprobavajući sve za šta bi čuo, pa čak i pesak, najzad je došao do onoga za čim je tragao i dobio 200 litara dobre rakije. Dobre, a Buda je hteo najbolju, onu koju neće moći nikada da zgotovi ukoliko ne promeni kazan. Slutio je da će mu najviši kvalitet doneti dobar moderniji kazan te se dao u potragu za njim.

Žudeći za adekvatnim oruđem obišao je celu Srbiju, a najbolje majstore pronašao je u Prokuplju, u Kazandžijskoj radnji Barbut, u kojoj mu je napravljen kazan od 800 litara na kojem, od 2004. godine, peče rakiju po svom ukusu, onakvu kakvu niko u podnožju Deli Jovana ne ume.

Danas Buda poseduje oko 7000 stabala. Većinu voća prodaje trzištu koje se takođe bavi proizvodnjom rakije. Određenu količinu pekao je iz zadovoljstva, i prodavao kroz registrovano domaćinstvo, a onda je, u dogovoru sa svojom ćerkom i unucima, došao na ideju o otvaranju destilerije.

Daće sve od sebe da svoja lična iskustva prenese dalje svojim unucima, kao lični amanet.

viljamovka-voce-mala

Naša obaveza

Premijum kvalitet rakija

Deli Jovan, obronci njegovi,
Mala Jasikova i voćnjaci
kruške, kajsije, šljive i dunje
Eh,
kakve, same se prirode takle,
hektari drvoreda i bilja najzdravijeg meda.
Skupljene čisto, na vreme,
kada padnu ničice,
bez peteljke, bez koštice.
Tradicija sija, a zdravlje oplodnje
u čast tehnologije i proizvodnje.
I u snu, kao na javi, za gutljaj,
za vazdan bistro u glavi.
Litara i litara vatrenog nektara
Elizejskih plodova

Malo o brojkama Destilerija u ciframa

divider

4

Vrste voća

Voće za rakije iz naše ponude uzgaja se na sopstvenom zemljištu na padinama planine Deli Jovan u Istočnoj Srbiji. Posedujemo voćnjake sa dunjama, šljivama, kajsijama i kruškama.

20

Hektara

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum elementum ex eu sapien faucibus condimentum. Maecenas varius sagittis ultricies. Vivamus.

800

Litara

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum elementum ex eu sapien faucibus condimentum. Maecenas varius sagittis ultricies. Vivamus.

10000

Litara

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum elementum ex eu sapien faucibus condimentum. Maecenas varius sagittis ultricies. Vivamus.

Strast

Tradicija

Kvalitet

dunja-vocka-mala
laboratorija

Kvalitet i ispravnost

Destilerija “Joković” poseduje sertifikat da Amanet rakija odgovara Zakonu o bezbednosti hrane (“Sl.glasnik RS”, br. 41/09 i br.17/19) i Zakonu o jakim alkoholnim pićima (“Sl.glasnik”, br. 92/2015), odnosno ispunjava uslove propisane navedenim pravilnicima. Laboratorijska ispitivanja i stručno razmatranje vrši ovlašćena Enološka stanica Vršac.
error: Sadržaj je zaštićen !!